CITEȘTE-MI 100 DE POVEȘTI
Despre proiect
Programul „Citește-mi 100 de povești!” stimulează lectura în grădinițe și în familie. Oferim următoarele resurse de calitate, corelate curriculum-ului național:
- cărți foarte atent selecționate pentru copiii preșcolari și educatoarelor lor;
- sesiuni de formare profesională centrate pe literație pentru educatoarele copiilor;
- resurse educaționale pentru a organiza activitatea, conform planului de lectură întocmit la nivel de grădiniță;
- ateliere de lectură pentru copii, astfel încât preșcolarii să își dezvolte vocabularul și dragostea pentru lectură;
Cărțile selectate și oferite în program sunt atent evaluate dintre cărțile valoroase din punct de vedere literar și potrivite vârstei preșcolare.
În primii cinci ani de viață, creierul copilului se dezvoltă în proporție de 95%. De aceea, este important ca fiecare copil să aibă acces la educație timpurie de calitate și să fie expus unor experiențe de învățare diverse, care să constituie baza dezvoltării sale intelectuale, ca adult.
Sursa: OvidiuRo
ACTIVITĂȚILE PROPUSE ÎN CADRUL PROIECTULUI
În tabelul de mai sunt prezentate activitățile ce se vor desfășura în cadrul proiectului, urmând ca fiecare activitate să fie urmată de o descriere amanunșțită și imagini sugestive.
Categorie Descriere Denumire activitate Descriere activitate Insule de lectură Echipa grădiniței amenajează o insulă permanentă de lectură accesibilă copiilor mici, într-un spațiu curat, luminos, liniștit, fără distractori vizuali (decorațiuni, plante sau alte obiecte care nu facilitează în mod direct lectura) Copacul cu povești/”Frunza” de Emil Gârleanu Activitatea de lectură s-a desfășurat pe insula de lectură accesibilă copiilor. Elemente surpriză : Copacul toamnei, povestea ”Frunza” sau altă poveste la alegerea cadrului didactic. Activitatea s-a desfășurat în intervalul 04-08.0ct0mbrie.2021, în cele 9 grupe de preșcolari. Impresii: Copiii au fost extrem de încântați și bucuroși deoarece ne-am creat insula noastră de lectură. Au fost bucuroși și interesați de contactul cu cărțile și de povestea citită de către educatoarele fiecărei grupe. Invitatul lunii Lunar, o persoană, copil sau adult (personal non-didactic, alți profesori, părinți, bibliotecar etc), este invitată să citească copiilor. Descrieți succint prima activitate planificată și listați numele, funcția primilor invitați. Ulterior adăugați o impresie a fiecărui invitat. ”Pe o insulă vom fi/ Și povești vom răsfoi!” Activitatea se va desfășura pe insula de lectură amenajată de echipa grădiniței. Invitatul surpriză va fi un părinte care va citi copiilor o poveste la alegere. Apoi copiii vor povesti despre ce le-a plăcut din poveste, despre personaje și vom asculta și impresiile povestitorului zilei. Activitatea de lectură se va desfășura în intervalul 11-15 octombrie 2021, în cele 9 grupe de preșcolari. Copiii au fost foarte încântați la invitația bunicii de a le citi o poveste. Au fost atenți și le-a plăcut povestea. Atelier de lectură cu directorul Semestrial, directorul citește copiilor din fiecare grupă. Descrieți succint prima activitate (inclusiv impresii și sugestii pentru următoarea activitate). ”Trăistuța cu povești!” Activitatea se va desfășura la nivelul copiilor, pe insula de lectură amenajată. Elementul surpriză va fi o trăistuță fermecată în care se vor afla cărți interesante pentru preșcolari. Copiii vor răsfoi cărțile, vor privi imaginile. La alegere vom citi o poveste din ”Trăistuța cu povești”. Activitatea se va desfășura în intervalul 18-22 octombrie. 2021, în cele 9 grupe de copii. Ateliere de lectură pentru părinți Trimestrial, echipa grădiniței organizează o activitate cu părinții pentru încurajarea lecturii în familie. Descrieți succint o activitate de acest tip. ”O poveste preferată!” Activitatea se va desfășura pe insula de lectură/colțul de poveste special amenajat pentru copiii. Preșcolarii vor povesti și împărtăși impresii despre povestea preferată, cartea preferată, personaje din povești , întâmplări. Activitatea se va desfășura în intervalul 18-22.octombrie,2021, în cele 9 grupe de copii. Copacul cu povești/”Frunza” de Emil Gârleanu
Activitatea de lectură s-a desfășurat pe insula de lectură accesibilă copiilor. Elemente surpriză : Copacul toamnei, povestea ”Frunza” sau altă poveste la alegerea cadrului didactic.
Activitatea s-a desfășurat în intervalul 04-08.0ct0mbrie.2021, în cele 9 grupe de preșcolari.
Impresii: Copiii au fost extrem de încântați și bucuroși deoarece ne-am creat insula noastră de lectură. Au fost bucuroși și interesați de contactul cu cărțile și de povestea citită de către educatoarele fiecărei grupe. Activitatea se desfășoară în cele 9 grupe de grădiniță din cele 8 structuri arondate.
”Pe o insulă vom fi/ Și povești vom răsfoi!”
Activitatea se va desfășura pe insula de lectură amenajată de echipa grădiniței. Invitatul surpriză va fi un părinte care va citi copiilor o poveste la alegere. Apoi copiii vor povesti despre ce le-a plăcut din poveste, despre personaje și vom asculta și impresiile povestitorului zilei. Activitatea de lectură se va desfășura în intervalul 11-15 octombrie 2021, în cele 9 grupe de preșcolari. Copiii au fost foarte încântați la invitația bunicii de a le citi o poveste. Au fost atenți și le-a plăcut povestea.